Wegenzout van AkzoNobel onderscheidt zich op veel punten van andere strooizouten. Het zout van AkzoNobel is zeer zuiver en plakt uitstekend op het wegdek. Door de unieke korrelgrootte van het zout kan er optimaal gestrooid worden. De hoge zuiverheid maakt dat AkzoNobel Wegenzout ook uitermate geschikt is voor het aanmaken van pekel.

Wegenzout van AkzoNobel wordt gewonnen uit zoutlagen onder de grond. Het zout wordt opgelost en wordt vervolgens gezuiverd van sulfaten, metalen en onoplosbare delen. De gezuiverde pekel wordt ingedampt en daarmee wordt het vacuümzout van AkzoNobel verkregen.

Vacuümzout heeft de volgende voordelen ten opzichte van andere strooizouten, zoals steenzout en zeezout:

  • Effectiever: een kleinere korrel bedekt meer wegoppervlakte. Daardoor werkt het sneller. Zeker op fietspaden is dit een groot voordeel vanwege de lage verkeersintensiteit op fietspaden.
  • Efficiënter: de kleine vochtige korrel blijft beter op de weg liggen en heeft veel minder last van het zogenaamde “stuiterverlies”. Hierdoor belandt er veel minder zout in de berm en is tot 15% minder zout nodig.
  • Zuiverder: AkzoNobel Wegenzout is veel zuiverder (hoog NaCl gehalte) dan regulier steen- en zeezout. Niet alleen neemt hierdoor de dooikracht per ton zout toe, maar blijven ook de wegen schoner. Bij het oplossen van zout voor het aanmaken van pekel, blijven er bovendien geen slibresten achter in de oplosser.
  • Betere korrelgrootteverdeling: niet alleen zorgen de kleine korrels voor minder verlies, ook de smalle en zeer constante deeltjesgrootteverdeling zorgen ervoor dat strooiers optimaal ingesteld kunnen worden. Dit levert een optimaal strooipatroon op.
  • Betere kleefcapaciteit: door het aanhangende vocht blijft het zout beter aan het wegdek kleven, vooral bij droogstrooien.
  • Betere menging: door het reeds aanhangende vocht vindt betere opmenging plaats van het zout met pekel in geval van natstrooien.
  • Compacter: door de kleine en nauwe korrelgrootteverdeling is de dichtheid van het zout hoger dan bij andere zoutsoorten. Een strooier kan daardoor meer zout meenemen, tot wel 10% meer. Dat vergroot het bereik van de strooiactie.

 

Wilt u meer weten over gladheidbestrijding of waarom zout nu eigenlijk zo goed werkt als dooimiddel? Wij delen graag onze kennis op dit gebied . Download onze Visie op Gladheidbestrijding voor een korte en bondige uitleg over vele aspecten van gladheidbestrijding.

Naast kennis ook geregeld nieuws ontvangen op het gebied van gladheidbestrijding? Neemt dan een abonnement op ons Wegenzout Update flexazine.

Meer weten over gladheidbestrijding?

Wij helpen u graag verder

Ons team heeft de kennis en expertise om u te helpen uw gladheidbestrijding zo effectief en efficient mogelijk in te richten.

contact avatar image